Què és una microcerveseria artesana

Producció limitada

En general podríem dir que una microcerveseria és una fàbrica de cervesa on es fa una producció limitada de cervesa, és a dir, una quantitat de cervesa molt més petita comparada amb les cerveseres industrials grans.

La quantitat de cervesa màxima produïda per poder considerar que una fàbrica és una microserveeria pot variar depenent de les normatives de cada país.

Als EUA, per exemple, es fixa com a límit la producció de 18.000 hectolitres l'any per poder considerar que una fàbrica de cervesa és una microcerveseria.

A Catalunya no existeix cap normativa oficial que defineixi aquesta quantitat. Des del GECAN, sí que es defineix una quantitat màxima de 75 hectolitres per cocció perquè es pugui considerar cervesa artesana.


Independents

Les microcerveceries o fabriques de cervesa artesana no han de pertànyer ni estar controlades pels grans fabricants de cervesa industrials, és a dir, han de ser totalment independents.


Qualitat del producte

Una altra característica igual d’important de les microcerveseries és la cura que tenen per la qualitat i els aspectes organolèptics de la cervesa que produeixen. Això es basa en dos aspectes bàsics:

  • Selecció de primeres matèries de qualitat
  • Procés de elaboració inspirat en el procés tradicional

Els grans reptes, a nivell de qualitat, que han d’afrontar les microcerveseries pel fet de fabricar de manera artesana són:

  • La constància del producte, és a dir, que no hi hagi diferències perceptibles de un lot a un altre de la mateixa recepta.
  • Errors en el procés de fabricació que donin com a resultat defectes a la cervesa acabada.


Ingredients i receptes

També podem destacar que a part de la utilització dels quatre ingredients tradicionals de la cervesa (aigua, malt, llúpol i llevat), també fan servir ingredients poc habituals en les cerveses tradicionals, amb la intenció d’oferir productes diferents i poder diferenciar-se d’altres cerveses.

Dins del món de les microcerveseries és molt freqüent la utilització d'ingredients locals o de km 0 en les receptes, amb la intenció de donar més autenticitat al producte i acostar la cervesa als clients de proximitat, i també a aquells que tenen curiositat per tastar receptes marcades pel territori on es produeixen.

D’altres característiques pròpies de les microcerveseries són l’aposta que fan per la innovació i variació en les receptes, la interpretació d'estils clàssics i la creació de nous estils.


Tècniques de fabricació

Sens dubte, una de les característiques més importants de les microcerveseries és la innovació constant i l’experimentació en noves tècniques de fabricació de la cervesa (algunes inspirades en tècniques tradicionals i d'altres sorgides recentment), per oferir al consumidor productes amb característiques organolèptiques diferents a les cerveses clàssiques.

Moltes d'aquestes tècniques estan focalitzades en la utilització del llúpol, el procés de fermentació i la maduració de la cervesa.

Un tret comú en totes les microcerveseries és la no-pasteurització del producte acabat, amb l'objectiu de donar vida a la cervesa i mantenir-ne la riquesa i l’evolució natural un cop envasada. 


Comunitat

És molt característic de les microcerveseries l'intercanvi de coneixement, la col·laboració entre elles i el sentiment de pertinença a una comunitat oberta i amb ganes de créixer i millorar.

La majoria de microcerveseries basen la seva estratègia de màrqueting en les xarxes socials, en les quals són força actives, i no tant en els canals clàssics (tv, ràdio...), encara utilitzat per les cerveseries industrials.

És també molt important el contacte directe dels cervesers artesans amb els clients, ja sigui en fires, festivals, visites guiades a les microcerveseries o tastos amb el productor en bars especialitzats.